Kas ir sveču kristalizēšanās jeb leduspuķu veidošanās?
Kristalizēšanās (dažkārt saukta arī par tauku ziedēšanu, ziedēšanu vai polimorfismu) ir kristālu spēja atdzist vairākās formās. Ideālā pasaulē visas molekulas kristalizētos vienā un tajā pašā formā, bet, tā kā sveču atdzišana parasti ir nevienmērīga, vienā un tajā pašā svecē parasti ir sastopamas kristālu formu kombinācijas.
Pievienojot aromātvielas un krāsvielas, polimorfisma kontrole kļūst vēl sarežģītāka, jo aromātvielas un krāsvielas var traucēt kristalizāciju. Svecēs polimorfisms var izskatīties pēc salnas vai radīt bedrītes vai nelīdzenas virsmas.
Kad rodas sveču kristalizēšanās?
Polimorfisms ir kristalizācijas problēma, un tas parasti izpaužas ikreiz, kad veidojas kristāli, t.i., kad svece pirmo reizi atdziest pēc izliešanas, vai arī pēc sveces dedzinšānas un otreizējas atdzišanas.
Sveču kristalziēšanās ir ļoti neparedzama, un tā var notikt arī nākamajās dienās un nedēļās pēc sveču izgatavošanas, īpaši, ja uzglabāšanas vieta ir pakļauta mērenām vai lielām temperatūras izmaiņām. Nav arī nekas neparasts, ka vienas partijas ietvaros dažas sveces kristalizējas, bet citas ne, vai arī kristalizācijas daudzums ievērojami atšķiras.
Kā samazināt kristalizēšanās daudzumu?
Lai mazinātu kristalizācijas risku, eksperimentējiet ar dzesēšanas temperatūru. Pareizā temperatūra būs atkarīga no jūsu aromatizētā vaska maisījuma un trauka izmēra un materiāla. Pat nelielas temperatūras svārstības var būtiski ietekmēt. Tāpēc polimorfisma kontrole nozīmē iemācīties ļoti uzmanīgi kontrolēt temperatūru.
Sveci izlejiet ieteicamajā temperatūrā
KreSan vispārējais ieteikums ir lejiet vasku pēc iespējas tuvāk nukleācijas punktam, kas ir temperatūra, kurā vasks kļūst nedaudz duļķains, jo ir sākuši veidoties vaska kristāliņi.
Ieteicamie apkārtējās vides apstākļi
Apkārtējās vides temperatūras uzturēšana ap 20°C, izvairīšanās no caurvēja un pārliecināšanās, ka trauki nav pārāk auksti, palīdzēs samazināt polimorfismu. Izvietojot sveces pa attālumiem, novērsīsiet arī sekundārā karstuma traucējumus kristalizācijai. Centieties, lai sveces būtu vismaz 10 cm attālumā viena no otras. Dzesēšanas laikā mērķis ir kontrolēt dzesēšanas ātrumu. Tas prasa daudz izmēģinājumu un kļūdu, jo apkārtējās vides apstākļi, vaska veids, trauka veids, aromāta u. c. var ietekmēt kristalizāciju.
Sajauc ar parafīnu (KreSan to nedara, jo strādā ar augu izcelsmes vaskiem)
Literatūrā var atrast ieteikumu pievienot 20% parafīna. No savas pieredzes varu teikt, ka labāk, lai sveces kristalizējas, nevis pievienot naftas produktu parafīnu.
Kristalizācija notiek tikai ar augu izcelsmes vaskiem. Tāpēc, izmantojot augu un minerālvasku maisījumus, ievērojami samazinās kristalziācijas risks. Parasti, samazinot triglicerīdu saturu līdz mazāk nekā 80 %, kristalizācija tiek pilnībā novērsta, t. i., nepieciešams pievienot vismaz 20 % parafīna.
Pieņemiet to
Lai gan jūs varat kontrolēt, kā svece izskatās, kad to nosūtāt, jūs nevarat kontrolēt kristalizāciju starp degšanas reizēm. Tāpēc realitāte ir tāda, ka manas 100 % augu izcelsmes sveces tik un tā iegūs nelīdzenu virsmu un, iespējams, apsals. Tāpēc es to pieņemu un izmantoju kā pozitīvu mārketinga stāstu. Galu galā kristalizēšanās neietekmē sveces īpašības, tas ir tikai kristālu formu sajaukums.